Bursa Vibrex Kazık
Vibrex tipi temel kazıkları prekast çakma ve fore kazıkların özelliklerini bünyesinde birleştirerek oluşturulan yerinde dökme-çakma kazıklardır. Deplasman tipi temel kazıkları olduklarından, çakım sırasında zemini yanlara doğru iterek sıkıştırırlar. Teknik, foraj yapımını gerektirmediği için fore kazıklara göre foraj malzemesi nakli ve çevre kirliliği sözkonusu değildir.
Muhafaza borusunun yaklaşık 250-300 barlık bir vibrasyonla geri çekilmesi sırasında beton kalitesi fore kazıklara göre çok daha üstün vasıfta ve fabrika şartlarında imal edilen prekast kazıklardan farksız olmaktadır. Ayrıca tek parça kazık imal edilmesiyle prekast kazıklarda düşeyden sapma, eklerin kopması veya zamanla korozyona uğraması gibi riskler ile iş yerine nakli, depolanması ve saha içi taşımalar ve vinç gereksinmesi husularıda ortadan kalkmaktadır. Bilhassa uzun prekast kazıklarda kaldırma ve çakım pozisyonuna getirilmesi sırasında kazık gövdesinde oluşacak gerilmeleri karşılayabilmeleri için ek taçhizat konması gereklidir
Vibrex kazıklarada bu husus söz konusu olmadığı gibi, gerilmelerin minimum olduğu ve basınca çalışan kısımlarında donatıdan tasarruf sağlanabilir. Prekast kazıkların erken refü alması durumunda maksimum gerilmeleri karşılamak için ek donatı konulan üst kısımlarının kırılması gerekebilir ve bu hususu da onarmak mümkün değildir. Prekast kazıkların özellikle pekleşmiş katmanlarda çakım sırasında hasara uğramaları, ek yerlerinin çekme kuvvetinin maksimum olduğu bölgeye rastlanamsı ve çakım sırasında kontrol edilemeyen yön değiştirme, çatlama, kırılma ve kazık ucunun dağılması riskleri oldukça fazladır.
Prekast kazıklara göre sürtünme yüzeylerinin çok daha fazla olması nedeniyle yük taşıma kapasiteleri de daha fazladır.Deplasman kazığı olmalarından dolayı içine çakıldıkları zemini sıkıştırıp iyileştirdiklerinden, özellikle kumlu ve çakıllı zeminlerde fore kazıklara göre çok daha yüksek taşıma kapasitesine sahiptirler.Fore kazıklarda refü kontrolü olanaksızdır.Bu nedenle zemin sondajlarına göre öngörülenden uzun veya kısa kazık yapılması mümkün olamaz.Vibrex kazıklar ise çakım borusu ile istenilen refü değerine ulaştıktan sonra gereken boyda yapılabilmekte, dolayısıyla fore veya prekast kazıklara göre çok daha ekonomik, hızlı ve zayiatsız olarak üretilebilmektedir.
Yapım Tekniği
Tabanı kazık çapı ve zemin koşullarına göre seçilen uygun kalınlıktaki geçirimsiz saç tapa ile Kapatılmış olan özel çelik muhafaza borusu, yeterli proje derinliği veya refü penatrasyonuna Ulaşıncaya kadar zemine çıkarılır. Muhafaza borusu içine hiç bir şekilde zemin veya su Giremez. Çeşitli iskandil yöntemleriyle boru içi kontrolu yapıldıktan sonra hazırlanan donatı kafesi, makinanın kendi vinciyle muhafaza borusu içine yerleştirilerek askıya alınır; makinanın özel kovası veya beton pompası ile betonaja başlanır. Betonlama işleri yamamlandıktan sonra muhafaza borusu yaklaşık 20 tınluk bir kuvvetle geri çekilirken 250 bar’a kadar uygulanan vibrasyon sırasında oluşan titreşim ve boru içindeki malzemenin ağırlığı betonun fazla suyunun süzülmesini ve kolayca priz almasını sağlar, betona yüksek kalite kazandırır.
Kazıklı Temel Uygulamaları | |
|
Derin Kazı İksa Yapıları | |
|
Zemin İyileştirme | |
|